Amara Marina Elfskog

Hela du Hela livet

 

 

 

Amara Marina Elfskog

Jag har valt att dela med mig av inledningen till min bok "Växterna sår ett frö - växternas budskap till dig" som en presentation av mig själv till dig.

 

"För att du ska kunna göra dig en bild av hur den här boken kommit till behöver jag berätta lite om själv och min bakgrund. Växterna har funnits som en del av mig hela mitt liv på olika sätt. Jag är född i Uganda 1961 i en mindre by Mbale. Min pappa flyttade till Uganda 1949 från Nyköping och arbetade för ett svenskt vattenborrningsföretag Craelius. Han träffade min mamma genom brevkontakt. Mamma kommer från Tessjö i Finland och de gifte sig och mamma flyttade sedan till Uganda 1957. Min syster Monica föddes 1959 i Kampala.

 

Under mina fem första år levde vi på olika campingplatser i en trähusvagn på olika platser nära djur och natur. Min pappa hade då lärt sig mycket om djurens beteenden och hade ett stort intresse för viltvård. Han startade då sitt företag Olof´s Safaris där han tog ut turister från hela världen på jakt, fiske och fotosafaris.

 

1966 byggde han ett hus på en teplantage i Fort Portal som blev mitt första fasta hem. Det var här min mamma anlade sin första stora trädgård och lärde sig hur man odlar te. Hon skötte det mesta själv med hjälp av afrikaner medan pappa ordnade med sina safaris. Min syster och jag hade varandra som lekkamrater och jag minns hur mycket den här platsen betydde för mig. Fort Portal ligger högt upp nära Ruwenzori bergen och klimatet är behagligt och fantastiskt för växtligheten Därför kallas också Uganda för Afrikas gröna pärla på grund av den frodiga och gröna växtligheten speciellt i de södra delarna runt bergen och Viktoria sjön.

 

Så länge jag kan minnas har mamma älskat jorden och allt som kan växa i den. När hon talar om växter och visar dem så lever hon upp och vet hur tillväxten för varje planta utvecklats. Det har blivit många turer genom åren i hennes trädgårdar. Vid sex års ålder fick min syster och jag bo hos min mormor i Finland då min syster behövde klimatombyte för sin astma och våra föräldrar behövde ägna tid åt sin safariverksamhet.

 

Det blev en ny tid i mitt liv och jag började skolan som sexåring och fick för första gången lekkamrater under en längre tid. Jag minns fortfarande de böljande landskapen och speciellt våren med hela kullar som var färgade gula av vårlök och senare vita av vitsippor. Jag tyckte maskrosor var vackra och plockade dem till mormor som inte uppskattade dem lika mycket. Vi fick hjälpa till med sockerbetsskörd och att hässja hö. Mormor hade fantastiska äppelträd men en ganska enkel trädgård i övrigt.

 

Ett år senare flyttade vi till Sverige och mamma kom hem. Där bodde vi ett år och mamma fyllde lägenheten med krukväxter. Sedan blev det Afrika igen och på min åtta årsdag flög min syster och jag till den internatskola som skulle bli vårt andra hem i tre års tid i Burundi. Under sommar och jullov var vi i Uganda.

 

I maj 1972 fick vi fly från inbördeskriget i Burundi i en gammal DC 3 som var ett militärplan och genom ett stort åskväder. När vi kom till Entebbe i Uganda tog några nunnor hand om oss innan de kunde lokalisera våra föräldrar så att de fick veta att vi var där. Kvällens himmel blev mörk av fladdermöss som flög som i stora moln.

 

När vi kom till Uganda var det mycket oroligheter då Idi Amin var president och i september flydde min mamma som då var gravid med vår lillasyster Sofia, min syster och jag med flyg till Sverige. Pappa blev kvar för att försöka rädda något av det han och mamma byggt upp under alla år men allt blev fråntaget oss och 1976 fick pappa fly därifrån och kom hem till oss i Södertälje.

 

Dessa första år har färgat mitt liv starkt och detta är bara en kort sammanfattning men det kanske blir en framtida bok. Vi hade inte någon TV och lyssnade inte på radion heller detta hände under tiden i Finland och Sverige. I Afrika var det naturen som fanns där. Då det inte heller funnits så många lekkamrater runt omkring mig så har jag blivit väldigt medveten om mina känslor. Detta har jag inte varit medveten om förrän de senaste åren. Att bli känslomässigt medveten har gjort en stor förändring i mitt liv till att börja må bra. Det är också en del till att jag kunnat skapa den här boken.

 

När jag var femton började jag arbeta och när jag var sexton mötte jag Mats, mannen jag skulle leva med i trettio år och som är mina barns far. Med honom fick jag den trygghet och kärlek jag länge saknat. Vi flyttade ihop när jag var sjutton och skaffade en sommarstuga och där kunde vi vara nära naturen och jag fick möjlighet att skapa min första trädgård. Lägenheten fyllde jag med krukväxter som jag älskade.

 

1981 fick vi vår första son Stefan och jag var överlycklig då barn var något jag längtade efter. 1983 skulle vår andra son Fredrik komma och då hittade vi ett hus i Nykvarn som vi flyttade till. Det var underbart att skapa ett hem för våra pojkar och jag fick också möjlighet att skapa en ny liten trädgård. Under den här första tiden började Mats att jobba som inköpare med bl a trädgårdsredskap och senare blev han ansvarig för bygg och trädgård på KF. Det blev fler och fler resor för honom i arbetet och jag pusslade med arbete i olika butiker och jobbade senare som sekreterare på en skyltfirma i Nykvarn. 1988 föddes vår dotter Cathrine och jag minns det här som en glädjefylld tid. 1990 flyttade vi till ett större hus med större trädgård och jag var hemma med barnen mer och mer.

 

Under den här tiden började jag också måla mer och mer. Jag hade målat många akryltavlor genom åren men nu upptäckte jag akvarellmåleri. Jag kom också i kontakt med astrologi och utvecklade det intresset mer och mer. 1994 fick Mats utlandstjänst och vi planerade flytt till Hong Kong. Under några månader bodde vi där och försökte hitta bra skolor till barnen och under tiden undervisade jag dem hemma och hade kontakt via fax med skolan i Sverige. Det var en lärorik tid men vi insåg att för barnens skull var det bättre att bo i Sverige så barnen och jag reste hem igen.

 

Nu startade mitt måleriintresse på allvar och jag målade alla lediga stunder och skapade en utställning på Taxinge slott. Den gick fint så då beslutade jag mig för att gå ett år på konstskola för att lära mig mer om färger, material och måleriets grunder. Det var ett underbart år. Jag kände mig fri och lycklig och fick ägna mig åt något jag verkligen älskade. Jag fortsatte att måla.

 

Vid ett tillfälle besökte en av mina vänner och hennes syster Millesgården där de hade en utställning med botaniskt måleri. En av konstnärerna hade utbildat sig på Kew Garden i London. Vi skojade om att bilda Substralgruppen och börja måla botaniskt måleri. Jag älskade att måla blommor men hade aldrig provat att måla på det sättet. Utställningen blev en inspirationskälla för mig och jag beslutade mig för att åka till Kew och gå på kurs. Detta gjorde jag 2003.

 

Det blev fler utställningar och jag hade också lärt mig att rama tavlor själv och skaffade ramningsutrustning. Under åren 1997-2007 målade jag fantastiskt många tavlor och sålde omkring 300 tavlor under dessa år, många har jag gett bort. Sista utställningen jag hade var i Eskilstuna i den lokal jag hade då. Folket skrev då i rubriken till artikeln ”Blommorna talar till mig”. Det gör de verkligen för varje blomma stod sig rak och fin och exakt som den skulle se ut tills tavlan var klar och sedan vissnade den på en liten stund. Varje gång jag skulle måla en blomma ropade de på mig och sträckte sig fram för att jag skulle välja just den blomman. Jag fascineras av blommor och dess färger, former och essenser. 2005 hade jag egentligen min sista utställning i min konstnärliga verksamhet. Det var i Eskilstuna på Studiefrämjandet.

 

Det var när jag lastade bilen med tavlor som jag fick ett diskbråck. Detta satte punkt för mitt gamla liv. Mellan 14 och 44 års ålder har jag haft daglig huvudvärk med migränattacker. Från 22 års ålder fibromyalgi och besvär med ryggen. Jag lärde mig att leva med mina krämpor och hade jag inte haft möjlighet att arbeta så mycket hemifrån så hade jag inte fungerat. Jag var van vid värk det var mitt naturliga tillstånd trodde jag. Men nu kunde jag alltså inte röra mig. Jag gick till en naprapat vilket förvärrade mitt tillstånd. När det var som värst fick jag stå vid strykbrädan för att äta mat. Tabletter har aldrig fungerat för mig så tabletterna jag fick gjorde att jag inte kom upp ur sängen.

 

Sjukgymnasten fick skapa ett program som jag kunde utföra hemma. Jag kunde inte ta mig dit och jag orkade inte träffa folk. Det var då en väninna tipsade mig om healing. Det var en ung flicka som hade börjat med det och behövde träning. Jag visste inte vad det var men var villig att prova vad som helst.

 

Jag kunde knappt sitta men satt en kvart under det att hon arbetade. Det var så ofattbart skönt och jag slappnade av och upplevde ingen värk under den här stunden. Jag sa att jag gärna kom och slappnade av en stund igen och vi bokade in en ny tid. Denna gång fick jag ligga på golvet under 50 min medan hon arbetade med mig. Det var då allting hände. Det var då mitt nya liv kom och ingenting skulle bli detsamma igen. Det var som ett lock som lyftes bort och jag upplevde de mest otroliga upplevelser. När jag gick därifrån kunde jag se trädens och växternas energier. Höll jag ett blad i min hand så kunde jag uppleva och se dess frekvens. Människor såg ut som maskrosbollar. Jag var helt förstummad. Min kropp fungerade bättre och jag gick återigen för att få healing. Under denna stund började min kropp röra sig och gjorde rörelser jag inte trodde att jag kunde göra med all smärta jag hade upplevt.

 

Nu började jag uppleva andevärlden och såg mer och mer energier. Jag var helt fascinerad och stundtals rädd. Jag förstod ingenting men blev bättre och bättre. Jag vågade inte gå på healingen ensam då det hände så mycket så en väninna fick följa med påföljande gånger. Jag blev friskare och friskare och från februari månad till juni så kom promenader. Sedan cykelturer och stavgång för att jag till sist den sommaren kunde springa tre mil i veckan.

 

Min sjukgymnast Lasse i Södertälje som följt mig under ett år tyckte att det var synd att man inte tagit en före och efter bild på mig. Jag hade gått ner 16 kilo och var frisk. Sedan dess har jag inte haft problem med min kropp. Huvudvärk bara någon gång ibland, ingen fibromyalgi och inga besvär med ryggen. För mig började nu en ny väg i mitt liv.

 

Jag gick på Reiki healing kurs köpte bänk och började träna. Fram till januari 2013 så har jag gått kurs på kurs och utbildat mig i olika healingformer, shamanism och mediala utbildningar av olika slag.

 

2007 skilde vi oss och jag flyttade till min mamma i Björnlunda och jag började måla igen. Hennes blommor i trädgården. Jag bodde där i åtta månader och sedan flyttade jag till Eskilstuna för att skapa ett nytt liv med den man jag träffat som hade liknande värderingar som jag. Jag vill tacka honom för all glädje, hjälp, kärlek och lärdomar jag fått genom honom. Det har bidragit till att jag är en stark, självständig människa som börjar veta vad jag vill och tro att jag kan själv.

 

Jag skaffade lokal och började skapa. Jag trodde att jag var där att jag hade alla verktyg. Det hade jag inte. Det blev tuffa år då jag var bunden till tre årskontrakt. Så det blev att klara sig själv, bygga företag och arbeta med sig själv samtidigt som jag studerade med många läxor och arbete mellan kurserna.

 

Under denna tid har jag skapat inre utvecklingskurser baserade på min sanning och det jag lärt mig genom åren. Jag vill passa på att tacka Anette Vincentz som blev min vän och som troget kommit på alla evenemang trots att det ibland bara var hon och jag som deltog. Hon blev min vän och har funnits där i vått och torrt genom åren. Hon har bidragit till att våra kurser blev så fantastiska i början med all hjälp i köket.

 

2010 vandrade jag och Mikael Eliasson pilgrimsleden i Spanien El Camino. Han hade gått den tidigare och pratat så varmt om den att jag blev inspirerad och ville prova och han tog mig med. Vi vandrade 80 mil på 23 dagar från södra Frankrike genom norra Spanien till Santiago vid kusten i Spanien. Det är en av de mest fantastiska upplevelser jag har haft och har bidragit mycket till min utveckling och jag vill verkligen tacka Mikael för att han visat mig den. Vägen kantades av träd, blommor och buskar och att vandra genom detta så nära är en stark upplevelse. 2012 gick jag halva Caminon själv, prick 40 mil på tolv dagar men var tvungen att bryta för att resa hem då min mamma blivit sjuk.

 

1 november 2012 bytte jag till en lokal mitt i centrala Eskilstuna. Irene Karlsson hade börjat arbeta hos mig i september månad och jag är så tacksam att hon hittade till mig och bad att få arbeta hos mig. Året vi haft här har lett till stor utveckling med mycket arbete men med så mycket glädje. Återigen överraskade mig växterna denna höst. I augusti satt Irene och jag och skojade om att öppna blomsteraffär och det ena gav det andra och vips satt jag där och läste av blommorna bara på skoj. Det öppnade en ny värld för mig och en ny resa. Resultatet håller du i din hand. När jag läst av växterna har jag inte på förhand vetat vilken växt det handlat om. Jag har spelat in varje avläsning som i sig är fantastiska historier berättade ur växternas perspektiv och sedan har jag skrivit varje växt utifrån det. Det har varit så mycket humor, sorg och olika upplevelser under denna tid som vi arbetat med växterna och arbetet fortsätter.

 

Jag förstår att det intensiva arbetet jag gjort under de här sex åren i Eskilstuna med det inre arbete och den läkning det inneburit har skapat möjligheten till den här boken. Jag förstår också att hela mitt liv lett fram till detta och jag ser med glädje fram emot fortsättningen. Jag känner stor tacksamhet till alla som hittat till Hela du Hela livet och tagit del av det jag har att erbjuda. De har varit och är mina lärare. Genom att lyssna och möta varje individ lär jag mig att förstå mig själv och öppna upp för mer och mer vägledning i mitt fortsatta arbete. Du kan använda den här boken på många sätt. Du kan läsa den som en bok och reflektera över varje blommas budskap. Du kan också slå upp betydelsen av den blomma som betytt mycket för dig i ditt liv eller om du får en blomma så kan du se vad det betyder. Vi får mycket symboler i meditationer och drömmar och det betyder också något. Du kan också använda boken på så sätt att du bara slår upp den på må få och läsa det budskap som kommer till dig. Att arbeta med dig själv och lära känna den du är den största gåva du kan ge dig själv. Det kan vara ett nytt sätt att tänka, känna och uppleva på men som är oerhört berikande i livet. Att släppa huvudet och följa hjärtat och din inre vägledning är ditt livs kompass."

 

Amara Marina Elfskog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Hela du Hela livet 2008